وسواس فکري و انواع ديگر وسواس
وسواس فکري و انواع ديگر وسواس
براي درمان وسواس خود مي توانيد به کلينک آوان رواشناس در پاسداران مراجعه کنيد https://avanclinic.ir
ميخواهيد از خانه بيرون برويد، اما چندين بار قفل در را باز و بسته ميکنيد تا از قفل بودن آن مطمئن شويد. حمام کردن شما بيشتر و طولاني تر از افراد عادي است و يا هنگام راه رفتن در خيابان، روي خطوط، پا نمي گذاريد. اين نشانه ها بخشي از نشانه هاي معضلي است که امروزه آن را اختلال OCD (اختلال وسواس فکري-عملي) مي نامند.
اختلال وسواس فکري
اختلال وسواس فکري - عملي جزو ?? دليل عمدهي ناتواني هاي حاصل از بيماري در دنيا است و امکان ابتلا به آن در دنياي پر استرس کنوني، براي همه وجود دارد و شايد بسياري از ما، بدون اينکه بدانيم از آن رنج مي بريم.افراد مبتلا به اختلال وسواس فکري - عملي، يا دچار وسواس هاي عملي، يا دچار وسواس هاي فکري و يا دچار هردو باهم هستند. منظور از وسواس عملي، رفتارهايي است که فرد احساس مي کند مجبور است آن ها را تکرار کند تا اضطرابش کاهش پيدا کند يا جلوي يک اتفاق بد گرفته شود.
اختلال وسواس فکري و عملي نوعي از وسواس است که بسيار بين افراد رايج است. ممکن است شمايي که اين مقاله را مي خوانيد به اين وسواس دچار باشيد ولي از آن اطلاعي نداشته باشيد. نگران نباشيد چيز زياد خطرناکي نيست ولي اگر از همين الان به فکر درمان آن نباشيد در آينده ممکن است اذيت شويد. زيرا به طور کلي بيماري وسواس داراي فرآيند درماني بسيار طولاني و طاقت فرسايي است. اين روند در اين وسواس بيشتر هم هست. در ادامه اين مقاله با ما همراه باشيد تا اطلاعات جامعي از نشانه ها، انواع و روش هاي درمان اين نوع وسواس به شما بدهيم.
وسواس فکري-عملي وسواسي است که در طولاني مدت ايجاد مي شود. شخصي که دچار اين وسواس است دچار افکاري مي شود که مرتبا در ذهن او تکرارمي شوند و بر روي آن ها کنترلي ندارد و هم چنين علاوه بر اين ممکن است رفتار هايي را از خود نشان بدهد که احساس کند نياز است حتما چندين و چند بار آن رفتار ها را تکرار کند. در ادامه با علائم اين بيماري آشنا مي شويم.
شايد شنيده باشيد که درمان وسواس فکري و عملي امري غير ممکن است و يا اين که به صورت کامل درمان نخواهد شد و از اين قبيل صحبت ها. اما خب بايد بدانيد که اين موضوع به هيچ عنوان صحت ندارد بلکه حقيقت اين است که وسواس يک بيماري با درمان طولاني مدت است و براي اين که بتوانيد انواع مختلف اين بيماري را درمان کنيد بايد مو به مو و با دقت تمامي دستورالعمل ها را دنبال کنيد.
قبل از هر چيز بايد بدانيد اولين قدم در مشاوره وسواس براي شروع درمان تشخيص درست است. شايد واقعا شما مبتلا به وسواس فکري و عملي نباشيد و نوع ديگري از وسواس که بسيار به وسواس فکري و عملي شبيه است دچار شده باشيد. بنابراين اولين قدم براي يک درمان موثر، تشخيص درست است.
روان درماني براي وسواس فکري
خب ابتدا از همه در اين جا برايتان روش هاي مختلف روان درماني در وسواس فکري و عملي را توضيح مي دهيم. به طور عمده اين روش ها به دو دسته: درمان شناختي- رفتاري( CBT) و قرار گرفتن در معرض و جلوگيري از پاسخ( ERP) تقسيم مي شوند. اين درمان ها با توجه به سطح بيماري و علايم آن مورد استفاده قرار مي گيرند.
جالب است بدانيد در بيماراني که هر دوي اين روش ها به کار گرفته شده است تا حدود 60 درصد از ميزان تکرار رفتارهاي وسواسي کاسته شده است.
درمان شناختي رفتاري CBT
براي اکثر مبتلايان به وسواس فکري و عملي روش درماني شناختي- رفتاري( CBT) به کار گرفته مي شود. اين روش درمان يکي از گسترده ترين روش هاي درماني است که علاوه بر وسواس فکري و عملي براي ساير وسواس ها نيز مورد استفاده قرار مي گيرد. البته دقت داشته باشيد با اين که اين روش يکي از گسترده ترين روش هاي درماني براي اين وسواس مي باشد اما روش ساده اي نيست و حتما نياز است در حضور يک متخصص انجام شود.
اختلال وسواس موکني
راه هاي درمان وسواس شستشو
درمان شناختي- رفتاري بسيار موثر است ولي مشکل آن اين است که بسيار هزينه بر است. زيرا اگر نخواهيد به بيمارستان برويد، بايد کار خود را با يک متخصص درمانگر در منزلتان انجام دهيد که هزينه آن بسيار زياد است زيرا براي درمان کامل بايد مدت زمان زيادي تحت درمان باشيد. اخيرا براي کاهش هزينه ها کلينيک ها و بيمارستان ها طرحي تحت عنوان درمان دسته جمعي وسواس فکري و عملي را عملياتي کرده اند. بر اساس اين طرح چند نفر که از اين نوع وسواس رنج مي برند مي توانند يک کلاس تشکيل دهند و فقط از يک درمانگر استفاده کنند. بدين ترتيب هزينه تمام شده براي هر فرد بسيار کمتر از تمرين خصوصي خواهد بود. علاوه بر مسائل مادي دانشمندان کشف کرده اند که کار کردن به روش هاي گروهي مي تواند بسيار موثرتر از تحت درمان قرار گرفتن به صورت فردي باشد.
و در نهايت بايد بدانيد که روش درماني شناختي- درماني در اکثر موارد در دفتر شخص درمانگر به صورت هفتگي برگزار مي شود و شما بايد آموخته هاي خود را در طول هفته در منزل تمرين کنيد. البته در موارد حاد تر اين بيماري با توجه به تشخيص پزشک مي تواند تعداد جلسات هفتگي بيشتر شود.
درمان وسواس
با ادامه ي متن همراه باشيد تا شما را با ساده ترين و کاربردي ترين روش هاي مقابله با وسواس آشنا کنيم.
ساده ترين تکنيک غلبه بر وسواس فکري عمليساده ترين تکنيک غلبه بر وسواس فکري عملي -مشاور کو
وسواس فکري- عملي (OSD) چيست؟
در اصطلاح علم روانشناسي، وسواس عبارت است از الگوهاي تکرار شونده ي افکار و رفتار که فرد علي رغم آگاهي از آن ها قادر به کنترل شان نيست و در خصوص آن ها احساس اجبار مي کند.
بنابراين يک فرد وسواسي اگر چه مي داند که بيش از حد قايل به نظم و ترتيب است، وسايل را چک مي کند و يا زير دوش مي ماند، اما قادر به کنترل و تغيير اين وضعيت نيست.
اين اختلال در طيف اختلالات اضطرابي رده بندي مي شود و روش هاي درماني مختلفي از جمله رفتاردرماني شناختي، درمان مبتني بر پذيرش و توجه، گروه درماني و خانواده درماني براي آن به کار رفته است.
رفتارهاي وسواس گونه چه مي گويند؟
رفتارهاي وسواس گونه در حقيقت روشي هستند که ذهن براي کنترل افکار وسواسي و کاهش اضطراب به آن ها متوسل مي شود.
به عنوان مثال تکرار شدن مداوم اين فکر که ” آلودگي ها و ميکرب ها در کمين اند ” باعث مي شود تا فرد شروع به تميز کردن بي اندازه ي وسايل خانه، شستن افراطي دست ها و حساسيت بيش از حد به رعايت بهداشت کند.
فرد از طريق انجام اين رفتارهاي تلاش مي کند تا افکار وسواسي را کنترل کند و اضطراب را کاهش دهد.
بنابراين رفتارهاي وسواسي همواره خبر از افکاري مي دهند که آسيب زا، ناکارآمد و غير منطقي هستند.
هر يک از رفتارهاي وسواسي تان به چه فکري اشاره دارد؟